Veilig slapen in het wiegje

Gepubliceerd op 14 november 2020 om 13:00

Onveiligheid in het wiegje/ledikant is altijd al een veelbesproken onderwerp geweest. Als ouders zijnde maak je je automatisch zorgen over het wel en wee van je kindje. Dit is natuurlijk niet anders als ze net geboren zijn; want een baby is ontzettend kwetsbaar en afhankelijk van de ouder of verzorger!

Gelukkig kennen we tegenwoordig erg goede kraamzorg en staat het internet vol met tips. Echter kan het nog best een opgave zijn om uit het doolhof van alle beschikbare informatie een conclusie voor jouw kindje te moeten trekken: waar luister je nu naar? Welke adviezen voelen goed?

De gevreesde wiegendood bijvoorbeeld, is een tot op heden onverklaard iets. Er is nog steeds geen duidelijke oorzaak voor aan te wijzen en dus komt het voor dat er tegenwoordig waslijsten zijn opgesteld voor mogelijke gevaren in de wieg. Echter is het dus ook niet zo dat er voor één van die mogelijke risico’s bewijs is: dit maakt het allemaal nog wat lastiger…

Wat we tegenwoordig in ieder geval wel weten, is wat er nodig is voor een baby om zo aangenaam en veilig mogelijk te kunnen slapen. Wiegjes en ledikanten worden niet voor niets geleverd met spijlen. Spijlen dienen een afstand te hebben van 4,5 cm tot 6,5 cm. Dit zorgt ervoor dat je kindje niet met zijn hoofd klem kan komen te zitten. Deze spijlen dienen eveneens te zorgen voor een goede ventilatie. Ook zitten er vaak ventilatie-gaatjes in de bedbodem. Je raadt het al… ventilatie is essentieel voor jouw kindje! Het is belangrijk dat (frisse) lucht vrij kan doorstromen. Als het winter is, kan dit snel wat koeler worden in de babykamer. Een oplossing hiervoor is het aanzetten van de verwarming in combinatie met een luchtbevochtiger. Door het aanzetten van de verwarming kan het namelijk ook snel weer te droog worden door het verminderen van de luchtvochtigheid in de babykamer. Baby’s zijn dan vatbaar voor een verkoudheid of droge huid. Er zijn ook speciale luchtbevochtigers die werken op koud water i.p.v. stroom!

Iets wat namelijk regelmatig in verband is gebracht met een verhoogd risico op wiegendood, is de temperatuur in de kinderkamer. Een ideale temperatuur voor de kinderkamer ligt tussen de 16 en 20 graden. Na ongeveer twee maanden voldoet een temperatuur tussen de 15 en 18 graden. De temperatuur in de kinderkamer kan je eenvoudig nagaan met een babyfoon.
Maar hoe weet je of je baby het niet te koud of te warm heeft? Als het nekje aangenaam aanvoelt, is het vaak goed. De voeten geven nog meer zekerheid; als die lauw aanvoelen, heeft je baby het prima naar z'n zin.

Oververhitting zou het risico op wiegendood kunnen vergroten. Als je baby transpireert, is dat geen goed teken. Koel hem dan af door een laagje kleding weg te halen. Meestal voldoet een pyjama en een slaapzak; slaapzakken heb je in allerlei varianten, zoals een zomer-, winter-, en vierseizoenen-slaapzak. Ook is het mogelijk om in de koudere maanden meerdere dekentjes te gebruiken, zodat je kunt koelen of extra verwarmen als dit nodig lijkt.

Het gebruiken van een kruik vraagt om voorzichtigheid! Het wordt afgeraden om de kruik in het bedje te laten liggen: een goed idee is om het bedje voor te verwarmen en de kruik eruit te halen zodra het kindje in bed ligt.

Ook als het gaat om bed omranding voor baby’s, kunnen de meningen verschillen. Zo bestaat er angst dat een kindje met het gezichtje tegen de omranding aan zal liggen en op die manier niet vrijuit kan ademen. Het is daarom allereerst altijd van belang om te kijken naar de stof van de omrander. Is het materiaal waar een baby doorheen kan ademen als hij/zij er dicht tegenaan ligt? Zitten er openingen in de omranding, die zorgen voor luchtstroom?
Allereerst komt het niet veel voor dat pasgeboren baby’s zich met hun gezichtje tegen de spijlen/omrander van het bed zullen bewegen. Baby’s zullen vaak op hun rugje blijven liggen als ze zo in bed zijn gelegd. Het is belangrijk dat baby’s redelijk stevig zijn ingestopt om ook te voorkomen dat ze onder de deken kunnen kruipen. Merk je dat jouw baby toch de neiging heeft om zich met het gezichtje tegen de spijlen/omrander aan te duwen? Dan zou je kunnen overwegen om de omrander weg te halen totdat jouw baby genoeg spierspanning heeft om het gezichtje zelfstandig te kunnen keren indien nodig.

Verder horen we toch ook vaak de andere, prettige kant van omranders: het komt veel voor dat kinderen voornamelijk geneigd zijn helemaal naar boven in het bedje te klimmen, en dus met de bovenkant van het hoofdje tegen het hoofdbord aan te liggen. Dit kan best hard zijn en daarom kan een omrander helpen. Verder kan een omrander zorgen voor een extra gevoel van geborgenheid en dus veiligheid. Met ons gevlochten ontwerp van 3 meter lang is het mogelijk om het wiegje/ledikant te omranden, om zo op een veilige manier jouw baby te behoeden van harde stoten tegen de spijlen, maar ook voorkomt het het kwijtraken van speentjes of lievelingsknuffeltjes die wel eens door de spijlen heen geduwd kunnen worden! Twijfel je nog over de veiligheid van bedbumpers? Bekijk dan ook eens forums waar ouders hun ervaringen met bedomranders delen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.