Eindelijk is het zo ver, jouw kleintje is er en je wilt niets liever dan bij hem/haar zijn. Het is cruciaal voor zowel jou als jouw baby om een band op te bouwen, maar wat is nou de juiste manier? Hoelang duurt het voordat je een band hebt opgebouwd? Hoe weet je wanneer je een band hebt opgebouwd? Dit zijn allemaal vragen die veel gesteld worden door “first time” ouders. In deze blog leggen we uit waarom het zo belangrijk is om een goede band op te bouwen met jouw kleintje, wat manieren zijn om dit te doen en waaraan je kunt merken dat jouw baby een hechte band met jou heeft opgebouwd.
Het opbouwen van een band tussen jou en jouw baby is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van jouw kleine, maar ook voor jou als ouder. Bij voornamelijk moeders (dit kan ook bij vaders/verzorgers zo zijn!) gebeurd er veel in de hersenen tijdens het samen zijn met de baby. Verschillende hormonen en chemische stoffen worden aangemaakt waar het wel bekende “moederinstinct” uit voortkomt. Oxytocine, een hechtingshormoon, speelt een grote rol tijdens het sociale contact met jouw baby. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat je als moeder wilt blijven zorgen voor jouw kleintje. Uit wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd op PubMed blijkt dat door huid-op-huidcontact de aanmaak van dit hormoon versterkt wordt. Opioïde hormonen zorgen ervoor dat je het als ouder fijn vindt om sociale activiteiten met jouw baby te verrichten, zoals knuffelen of verzorgen. Baby’s maken op hun beurt opioïde hormonen aan wanneer ze geknuffeld, gewiegd, of vastgehouden worden. Dit samen zorgt voor het opbouwen van een sterke band tussen ouder en baby.
Sommige moeders voelen direct naar geboorte een intense hechting met hun baby, terwijl anderen dit niet direct hebben. Dit is gelukkig normaal en vroeg of laat zal het hechtingsgevoel opkomen. Natuurlijk is het wel belangrijk om dit gevoel te (blijven) stimuleren door verscheidene activiteiten met jouw baby te ondernemen. Hieronder hebben we een aantal stimulerende activiteiten opgesomd.
- Huid-op-huidcontact: je baby dicht tegen je aan houden is één van de beste manieren om het hechtingsproces op gang te brengen. Het dragen van een baby is een geweldige manier om ze fysiek dicht bij je te houden om een emotionele gehechtheid aan te moedigen.
- Tijdens de voeding: kijk in de ogen van je baby terwijl hij/zij borstvoeding of flesvoeding krijgt. Logisch dat dit niet altijd lukt, maar dit is wel goed voor de vorming van jullie band!
- Maak een praatje, benoem dingen: baby's vinden het heerlijk om te worden aangesproken en om te lachen. Vertel ze over alles: het weer, de voetbalwedstrijd van gisteravond, het broodje kaas dat je voor de lunch gaat maken. De inhoud maakt niet zoveel uit, zolang ze je stem maar kunnen horen. Ze zullen er dan op termijn vanzelf op reageren.
- Geef een baby-massage: deze eeuwenoude, Aziatische, methode verhoogt de bloedsomloop van de baby en vermindert stress (voor jullie beiden). Een baby-massage heeft daarnaast nog allerlei voordelen voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Door de massage worden de zintuigen van je kind geactiveerd en als je vrij stevig masseert, voelt je baby zich geborgen en ontspannen. Ook stimuleert de massage de darmpjes van je baby, wat krampjes vermindert. En ook voor onrustige slapers kan een massage uitkomst bieden: ze slapen daarna… als een baby!
Maar hoe merk je of je baby een band met jou aan het opbouwen is? Hier is geen direct en eenduidig antwoord op te geven. Dit is het best merkbaar aan het gedrag van jouw baby. Zoekt jouw baby oogcontact en luistert hij/zij als je contact zoekt met je stem? En zoekt jouw baby troost op bij jou, en merk je dat deze troost jouw baby geruststelt? Dan kun je er vanuit gaan dat jouw baby een gezonde band met jou aan het opbouwen is!
We hopen dat deze blog jouw vragen omtrent het opbouwen van een band met jouw baby heeft beantwoord. In een volgende blog zullen we uitgebreider ingaan op hechting, en de verschillende soorten hechting.
Reactie plaatsen
Reacties